Per Axelsson, biträdande driftchef Nynäshamn. Anders Sjöblom, operation manager Stena Line. Markus Johansson, driftchef Nynäshamn. Framför fartyget Elisabeth Russ i Nynäshamns hamn

Den 17 oktober var premiärdagen för Stena Lines nya linje mellan Nynäshamns hamn och Gdynia. Stockholms Hamnar välkomnar linjen som möjliggör att mer gods kan transporteras sjövägen direkt till den växande Stockholmsregionen.

Stena Lines nya linje mellan Nynäshamns hamn och Gdynia i Polen startade den 17 oktober klockan 11.00 när roro-fartyget Elisabeth Russ anlöpte Nynäshamns hamn. Fartyget kommer till att börja med ha tre avgångar i veckan från Nynäshamn och tre från Gdynia.

– Vi ser att godsvolymerna stadigt ökar i samtliga våra hamnar och det är oerhört roligt att Stena Line, en långsiktig och framgångsrik kund, nu väljer att öppna en helt ny linje i Nynäshamns hamn, säger Henrik Widerståhl, vice vd och marknadschef Stockholms Hamnar.

Den här linjen är ett konkret exempel på att skapa alternativa möjligheter på sjön och att transportera gods sjövägen direkt till och från den växande Stockholmsregionen. Det är ett bättre miljöalternativ och avlastar landets redan hårt belastade vägar och järnvägar.

– Det börjar bli trångt i Nynäshamns hamn, och den nya linjen understryker behovet av den nya godshamnen Stockholm Norvik Hamn, som vi nu bygger strax norr om Nynäshamn. Den nya hamnen står klar att ta emot det första fartyget 2020 och öppnar för större volymer både för container och roro, säger Stefan Hansson, styrelseordförande Stockholms Hamn.

– Efterfrågan på fraktkapacitet växter stabilt både från Polen och Sverige och det här är ett viktigt steg för oss där vi möter en ökande efterfrågan från våra kunder och samtidigt bygger för framtiden. Vi kommer att fortsätta utveckla vår verksamhet i linje med kundernas och marknadens krav och den här nya linjen blir ett viktigt komplement till våra existerande linjer på Östersjön, säger Niclas Mårtensson vd Stena Line.

Stena Line trafikerar i nuläget linjen mellan Nynäshamn och Ventspils i Lettland med fartygen Scottish Viking och Stena Flavia.